Sabtu, 6 Ogos 2011

Dah Tarawih ke-6...

Selamat tengah malam. huhuhu...

Saja-saja sebelum masuk tidur, saja mahu melihat-lihat blog ini. Blog yang biasa-biasa aja. Untuk diri sendirilah katakan. heheh... Sambil itu, sempat juga aku buka Youtube.com dan tengok-tengok segala video yang berkaitan dengan bulan Ramadhan. Jumpa lagi video Upin Ipin yang aku rasa best untuk dikongsi. hehe.. Jom layan video dulu.. :)Amacam cerita ini? Best tak? hehe.. Jom tewareh. Ops.. tarawih.. So, dah kenal dengan solat sunat tarawih ini ke belum? ish..ish... ishh.. rugi..rugi...rugi... heheh... Aku pun bukannya kenal betul, jadi, perlulah kenal sebab nak bercinta dengan tarawih ini. Orang kata, "Tak kenal maka tak cinta". Aku cari punya cari kebanyakkannya terjumpa kelebihan solat sunat tarawih yang telah difatwakan palsu oleh Jabatan Agama Islam kerana hadisnya adalah hadis dhaif. Hadis yang mana satu?? Ala, kan biasa kita dengar jika kita selesai solat sunat tarawih pada malam pertama, ganjaran pahalanya seperti ibadah para nabi. Pastu malam kedua pula, ketiga, keempat, kelima, sampailah malam ke-30. Haa...dah tau kan? Jadi, jangan percaya lagi dengan benda gitu. Siasat dulu. Yang penting segala ibadah kita kerana ALLAH... (^_<) Ok! Jom kita kenal-kenal dengan solat tarawih ini dulu sebelum kita terlepas sebab dia datang hanya sekali setahun dan tahun depan belum tentu jumpa lagi..:)

Apa itu Solat Sunat Tarawih?

Tarawih menurut asal katanya ialah duduk untuk istirahat setelah mengerjakan sembahyang empat rakaat. Setiap empat rakaat dinamakan tarawih adalah sebagai majaz, kerana adabnya istirahat sesudahnya. Erti Tarawih ialah duduk bersenang-senang atau beristirahat. Solat Tarawih bererti solat dengan rasa senang dan kelapangan hati selepas solat fardhu Isya’.
Biasanya jemaah duduk berehat setelah mengerjakan empat rakaat solat Tarawih dan membaca zikir ataupun doa sebelum disambung semula dengan empat rakaat lagi, sehingga cukup 8 ataupun dua puluh rakaat.
Tarawih itu disebut juga dengan Qiyamu Ramadan. Sembahyang Tarawih dikerjakan setelah mengerjakan sembahyang Isyak dan waktunya berpanjangan sehingga akhir malam.


Sumber mana ini? Adalah dalilnya..:)

Rasulullah S.A.W. sangat menggalakkan sembahyang Tarawih. Abu Hurairah berkata; “Rasulullah S.A.W. sangat menggalakkan sembahyang tarawih sekali pun beliau tidak mewajibkannya.” Beliau bersabda: “Sesiapa yang mengerjakan Qiyamu Ramadan semata-mata kerana iman dan mengharap ganjaran dari Allah, maka diampuni dosa-dosanya yang lampau.” Qiyamu Ramadan ialah menghidupkan malamnya dengan mengerjakan sembahyang.

Aisyah r.a. berkata; “Rasulullah s.a.w mengerjakan sembahyang tarawih di masjid, kemudian ramai sahabat-sahabat yang mengikutnya. Pada malam berikutnya baginda S.A.W. mengerjakannya lagi di masjid, sahabat-sahabat yang datang pun semakin ramai. Pada malam ketiga sahabat-sahabat berkumpul di masjd menunggu kedatangan Rasulullah S.A.W. tetapi beliau tidak hadir. Besok paginya Rasulullah berkata kepada mereka; “Sesungguhnya aku melihat sambutan kamu. Sebenarnya aku tidak datang pada malam itu hanya kerana takut sembahyang itu diwajibkan ke atas kamu.” Dan peristiwa itu terjadi pada bulan Ramadan.

Wajib kah? Kalau tinggal macam mana?

Hukum mengerjakan sembahyang tarawih adalah sunat muakkad (sunat yang sangat dituntut) bagi dikerjakan oleh orang-orang Islam lelaki dan perempuan pada tiap-tiap malam bulan Ramadan sama ada secara berseorangan atau berjemaah. Sembahyang tarawikh lebih afdal dikerjakan secara berjemaah di masjid, sebagaimana yang telah dilakukan oleh Rasulullah S.A.W.

Menurut Imam Al Ghazali dalam buku Rahsia-Rahsia Solat, walaupun solat terawih boleh dilaksanakan secara sendirian tanpa berjemaah, solat terawih yang dilakukan secara berjemaah lebih afdal, sama seperti pendapat Umar r.a. yang mengingatkan bahawa sebahagian solat nawafil telah disyariat dalam solat berjemaah. Solat terawih termasuk solat Tahajjud atau shalatul lail dengan membaca al-Fatihah pada setiap rakaat dan membaca ayat-ayat atau surah daripada al-Quran.


Bagaimana nak buat solat ini?

Waktu sembahyang Tarawih ini ialah selepas menunaikan sembahyang Fardhu [Isyak] sehinggalah ke larut malam. Sembahyang Terawih ditunaikan dengan kumpulan dua rakaat, pada tiap-tiap satu kali takbiratul-ihram kemudiannya dilakukan lagi sehingga genap rakaat yang dikehendaki. Rukun sembahyang sunat Tarawih ini sama sahaja dengan rukun sembahyang yang lain.

Solat sunat Tarawih tidak perlu dibuat sebaik sahaja selesai menunaikan solat Isyak. Sebaliknya, pengamal boleh melewatkan menunaikan solat sunat Tarawih mengikut pilihan, kerana solat sunat tarawih boleh dibuat sehingga sebelum solat Subuh. Biasanya di Malaysia, solat Tarawih dimulakan selepas jemaah selesai menunaikan solat sunat dua rakaat selepas solat Isyak. Sembahyang Tarawih dilakukan dengan Imam menyaringkan bacaan seperti mana bacaan semasa solat [Subuh].

Lafaz niat dia macam mana?

أ ُصـَــلـِّــى سـُــنـَّـَــة َ الــتـَّـَــرَاو ِيـْــح ِ رَكـْــعـَــتـَــيـْــن ِ لـِــلـَّـَـه تـَــعـَــالـَــى
Bermaksud: Sahaja aku sembahyang Tarawih dua rakaat makmum kerana Allah Taala.
Walaupun demikian, ada beberapa cara dalam mengerjakan solat Tarawih, salah satunya dengan formasi 2 kali 4 rakaat masing masing dengan sekali salam setiap selesai 4 rakaat. Oleh kerana itu, dalam niat solat Tarawih, niatnya disesuaikan menjadi “arbaa raka’ataini”.

Apa yang kita dapat jika mengerjakannya?

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Saya telah mendengar sabda Rasulullah s.a.w. mengenai Ramadan: Sesiapa yang mendirikan sembahyang (Tarawih) dalam bulan itu dengan penuh keimanan dan mengharapkan keredaan Allah, akan diampunkan segala dosa yang dilakukannya sebelum itu.Sebenarnya artikel ini panjang lagi. Jika berminat untuk mengetahui seterusnya, mari layari http://diari.mypendidik.net/?p=569

Aku ambil sekadar berkongsi sahaja sebab aku punya ilmu sedikit dan mungkin tulisan aku banyak berpaksi pada pandangan aku sahaja. Jadi harap ini dapat perbaiki diri aku dalam cinta terhadap bulan Ramadhan dan Tarawih. Muga aku dapat menjadi muslim sejati. InsyaALLAH.

Selamat malam semua..(^_<)

Tiada ulasan: